Over Anja

Twee paden

Anja Jager
1 juli 1966
Hoogezand-Sappemeer

Ik heb altijd twee paden bewandeld: het ene vol beeld en het andere gevuld met tekst, communicatie en verhalen. Meer informatie over mijn teksten en communicatieloopbaan onder ‘Tekst’ en via LinkedIn.

 

Beeldende opleidingen

Ik startte mijn opleiding op Academie Minerva (Groningen), waar ik onder andere les had van Wout Muller (1946-2000), die me ook nu nog inspireert.

Jaren later vervolgde ik mijn opleiding op de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (Den Haag), waar Ellis Tertoolen (1951-2011) mij de bijzondere eitempera-techniek, een brede kennis en grote liefde voor het ambacht schilderen bijbracht. Wij volgden later samen een korte fresco-opleiding in Toulouse.

 

Werk

Mijn werk heeft een sprookjesachtige, soms poëtische sfeer. Ik zoek voor mijn onderwerpen de ‘diepere lagen’ achter de werkelijkheid; de betekenis achter sprookjes, mythen, religie. Wat is de symboliek en – heel belangrijk – welke rol speelt de vrouw hierin?

 

Olieverf en eitempera

Ik werk met zowel olieverf, als eitempera: een middeleeuwse schildertechniek waarbij de schilder zelf verf maakt van eierdooier (bindmiddel) en pigmenten (kleur). Dankzij de pure pigmenten levert eitempera prachtige, heldere kleuren op.

Naast schilderen biedt ook het maken van digitale collages mij veel beeldende mogelijkheden.

 

Portretten en illustraties

Behalve vrij werk en portretten, maakte ik ook prentenboeken en beeldend werk voor dichtbundels. De volgende boeken zijn inmiddels verschenen:

2016 – ‘Wolkenjacht’ een luciferdoosboekje met Hanneke Groenteman (Matchboox).

2016 – ‘Warm van vacht’, Margreet Schouwenaar schreef poëzie bij dertien sprookjesachtige, erotische miniaturen van mij.

2014 – ‘De wilde zwanen’, ik heb het oude sprookje herverteld en geïllustreerd, verschenen bij uitgeverij De Eenhoorn.

 

2012 – ‘Stom geluk’, prentenboek met een verhaal van Pieter van Oudheusden (1957 -2013), verschenen bij uitgeverij De Eenhoorn.

2010 – ‘Pelgrima’, Marja Weers schreef gedichten naar aanleiding van schilderijen van mij.

2008 – ‘Toen, nu en eeuwig’, haiku’s van Guus Martens, verschenen bij uitgeverij A3-boeken.

 

TV

Verder won ik met mijn portret van Marc Marie Huybrechts een aflevering van

Sterren op het doek bij omroep Max (2010) en deed ik in 2015 mee aan de finale van het programma, waarvoor ik Hanneke Groenteman portretteerde.

 

 

 

 

 

Tentoonstellingen
Ik exposeer door het hele land, in Frankrijk en Italië. Zie Nieuws.