Over Anja

 

Twee paden

Anja Jager
1 juli 1966
Hoogezand-Sappemeer

Ik heb altijd twee paden bewandeld: het ene vol beeld en het andere gevuld met tekst, communicatie en verhalen. Over mijn teksten en communicatieloopbaan vindt u meer informatie onder ‘Tekst’ en via nl.linkedin.com/in/jageranja/.

 

Beeldende opleidingen

Ik ben begonnen op Academie Minerva (1984-1986) in Groningen en had daar les van onder andere Wout Muller (1946-2000), die mij ook nu nog altijd erg inspireert. Doordat ik ziek werd, heb ik de opleiding afgebroken in 1986. In 1998 startte ik opnieuw, deze keer aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag (1998-2003). Hier was mijn belangrijkste docent Ellis Tertoolen (1951-2011), die mij niet alleen de techniek van eitempera bijbracht, maar ook nog zo ontzettend veel meer noodzakelijke kennis voor een schilder.
Later volgden Ellis Tertoolen en ik samen een korte fresco-opleiding in Toulouse.

Werk
Mijn werk is vaak sprookjesachtig, licht surreëel. Soms zoek ik dat bewust, vaak ontstaat het gewoon. Voor mij staat centraal dat het werk een sfeer ademt die ik prettig vind. Soms valt de term ‘poëtisch realisme’, dat voelt wel passend.

 

Olieverf en eitempera

Ik werk met zowel olieverf, als eitempera: een middeleeuwse schildertechniek waarbij de schilder zelf verf maakt van eierdooier en pigmenten. Dankzij de pure pigmenten levert eitempera prachtige, heldere  kleuren op.
Door de jaren heen heb ik mijn verf op verschillende manieren verwerkt; niet de techniek, maar het beeld dat me voor ogen staat, is leidend in de technische keuzes die ik ‘onderweg’ maak. Soms werk ik in transparante lagen over elkaar heen en soms juist met een grove kwast en veel dikkere textuur.

Naast schilderen biedt ook photoshop mij veel beeldende mogelijkheden.

 

Portretten en illustraties

Behalve vrij (‘autonoom’) werk, maak ik ook portretten en illustraties voor prentenboeken en dichtbundels. De volgende boeken zijn inmiddels verschenen:

2016 – ‘Wolkenjacht’ een luciferdoosboekje met Hanneke Groenteman (Matchboox)

 

2016 – ‘Warm van vacht’, Margreet Schouwenaar schreef poëzie bij dertien erotische miniaturen van mij
2014 – ‘De wilde zwanen’, ik heb het oude sprookje herverteld en geïllustreerd
2012 – ‘Stom geluk’, prentenboek met een verhaal van Pieter van Oudheusden (1957 -2013)
2010 – ‘Pelgrima’, Marja Weers schreef gedichten naar aanleiding van schilderijen van mij
2008 – ‘Toen, nu en eeuwig’, haiku’s van Guus Martens

 

TV

Verder won ik met mijn portret van Marc Marie Huybrechts een aflevering van Sterren op het doek bij omroep Max (2010) en deed ik in 2015 mee aan de finale van het programma, waarvoor ik Hanneke Groenteman portretteerde.

 

 

 

 

 

Tentoonstellingen
Ik exposeer door het hele land, in Frankrijk en Italië. Zie ‘Nieuws’.