Over Anja

 

Twee paden

Anja Jager
1 juli 1966, Hoogezand-Sappemeer

Ik heb altijd twee paden bewandeld: het ene vol beeld en het andere gevuld met tekst, communicatie en verhalen. Over mijn teksten en communicatieloopbaan vindt u meer informatie onder ‘Tekst’ en via nl.linkedin.com/in/jageranja/.

 

Beeldende opleidingen
Mijn beeldende pad startte onmiddellijk na het VWO, aan Academie Minerva (1984-1986) in Groningen. Ik had daar les van onder andere Wout Muller (1946-2000), die mij ook nu nog altijd erg inspireert. Doordat ik de ziekte van Pfeiffer kreeg, heb ik de opleiding toen jammer genoeg niet afgemaakt. Dat kwam pas later, aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag (1998-2003). Hier was mijn belangrijkste docent Ellis Tertoolen (1951-2011), die mij niet alleen de techniek van ei-tempera bijbracht, maar ook nog zo ontzettend veel meer noodzakelijke kennis voor een schilder.
Later volgden Ellis Tertoolen en ik samen een korte fresco-opleiding in Toulouse.

Werk

Mijn werk is vaak sprookjesachtig, licht surreëel. Soms zoek ik dat bewust, vaak ontstaat het gewoon. Ik hecht erg aan techniek, maar vind het ook leuk om af en toe de verf z’n eigen gang te laten gaan, zodat er mooie ‘patins’ (ondergronden) ontstaan waarop ik verder werk. Ik hoor regelmatig dat mijn werk mensen doet denken aan dat van de grote renaissancemeesters. Een heel mooi compliment; ik houd erg van hun werk en heb onder andere Holbein, Dürer, Philippo Lippi en Botticelli eindeloos bestudeerd.

 

Ei-tempera
Ik werk meestal met ei-tempera: een middeleeuwse schildertechniek waarbij de schilder zelf verf maakt van eierdooier en pigmenten. Dankzij de pure pigmenten levert ei-tempera een heel mooi helder palet aan kleuren op. Ik werk laag over laag en bouw mijn werk op in soms wel dertig transparante lagen over elkaar heen. De eerste lagen vormen altijd de onderschildering, en bestaan alleen uit wit, gebrande sienna (roodbruin) en gebrande omber (bruin). Pas als ik de vorm goed heb vastgelegd, voeg ik lagen kleur toe.

Portretten en illustraties

Behalve vrij (‘autonoom’) werk, maak ik ook met veel plezier portretten en illustraties voor prentenboeken en dichtbundels. De volgende boeken zijn inmiddels verschenen:

2014 – ‘De wilde zwanen’, ik heb het oude sprookje herverteld en geïllustreerd
2012 – ‘Stom geluk’, prentenboek met een verhaal van Pieter van Oudheusden (1957 -2013)
2010 – ‘Pelgrima’, Marja Weers schreef gedichten naar aanleiding van schilderijen van mij
2008 – ‘Toen, nu en eeuwig’, haiku’s van Guus Martens

Voor 2015 staat de bundel ‘Warm van vacht’ met auteur Margreet Schouwenaar gepland.

Verder won ik met mijn portret van Marc Marie Huybrechts een aflevering van Sterren op het doek in 2010 bij omroep Max.